Besparen op autokosten: 22 tips
Benzine, wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Naast heel erg handig, zijn auto’s helaas ook duur. Maar wat kun je doen om de kosten zo veel mogelijk te beperken? Dit zijn 22 tips om op autokosten te besparen.
Goedkope auto kopen
1. Zuinige tweedehands auto’s
Goedkoop autorijden begint natuurlijk bij een goedkope auto. Goede tweedehands auto’s vind je bij lokale dealers, op online platforms zoals Marktplaats, AutoScout24, en veilingsites zoals BCA Autoveiling. Populaire en zuinige tweedehands auto’s zijn de Toyota Yaris, Suzuki Celerio en Citroën C1.
2. Onderhoudsvriendelijke auto’s
Kies voor merken die bekend staan om hun lage onderhoudskosten en betrouwbaarheid. Volgens kenners zijn wagens uit Japan en Korea het meest onderhoudsvriendelijk. Denk bijvoorbeeld aan de Kia, Mitsubishi, Lexus, Suzuki en Toyota.
Zuinig rijden
3. Gas loslaten bij rood licht
Onderweg kosten besparen? Laat het gas op tijd los wanneer je een rood stoplicht of een voorrangssituatie nadert. Hierdoor hoef je minder te remmen en daardoor bespaar je brandstof.
4. Let op je toerental
Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling en rijd in een laag toerental. Dit vermindert zowel het brandstofverbruik als de slijtage aan de motor.
5. Controleer je bandenspanning
Houd de bandenspanning op peil om de rolweerstand te verminderen. Dit verbetert de brandstofefficiëntie en verlengt de levensduur van de banden.
6. Rijd constant
Probeer zo veel mogelijk op een constante snelheid te rijden en voorkom onnodig gasgeven en remmen. Gebruik wanneer mogelijk cruisecontrol op de snelweg.
7. Gebruik je airconditioning niet
Airconditioning kan het brandstofverbruik flink verhogen. Red je het met een open raampje bij lage snelheid? Kies hier dan voor en gebruik de airconditioning alleen wanneer dit écht nodig is.
8. Carpoolen
Overweeg om te carpoolen met collega’s of vrienden die in dezelfde richting moeten reizen. Dit vermindert niet alleen de kosten van brandstof en onderhoud per persoon, maar helpt ook om de verkeersdrukte en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.
Besparen op onderhoud
9. Onderhoud volgens schema
Plan onderhoudsbeurten op de momenten die de fabrikant voorschrijft. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de auto in goede conditie blijft en voorkomt dure reparaties op de lange termijn. Door te zorgen dat de olie, filters, en andere onderdelen op tijd worden vervangen, behoud je bovendien de waarde van je auto.
10. Offertes vergelijken
Tijd voor onderhoud of een reparatie die niet door de autoverzekeraar wordt vergoed? Vraag dan meerdere offertes aan voordat je een beslissing neemt. Prijzen kunnen namelijk variëren tussen verschillende garages en aanbieders.
11. Doe-het-zelf
Leer eenvoudige onderhoudstaken zelf te doen, zoals het vervangen van de luchtfilter, het bijvullen van vloeistoffen en het vervangen van ruitenwisserbladen. Met het juiste gereedschap zijn deze taken goed te doen.
Goedkoop tanken
12. Gebruik tank-apps
Maak gebruik van tank-apps zoals ANWB Onderweg, DirectLease Tankservice of Fuelio om de goedkoopste tankstations in je omgeving te vinden. Ook vind je in veel van deze apps de goedkoopste laadplekken voor elektrische auto’s.
13. Tank niet langs de snelweg
Tankstations langs snelwegen rekenen vaak hogere prijzen voor brandstof. Plan je tankbeurten bij tankstations in dorpen en steden net buiten de snelweg om kosten te besparen. Tanken bij onbemande tankstations kan ook goedkoper zijn.
14. Maak slim gebruik van kortingen
Veel tankstations bieden kortingsacties aan, zoals korting op bepaalde dagen of bij gebruik van loyaliteitskaarten. Hou deze acties in de gaten en maak er gebruik van om te besparen op je brandstofkosten.
Goedkoop parkeren
15. Zoek een P+R-terrein
Parkeer buiten het centrum op Park and Ride (P+R) terreinen en gebruik vervolgens het openbaar vervoer om je eindbestemming te bereiken. Vaak parkeer je hier gratis en krijg je ook nog eens een voordelig ritje met de bus, tram of metro.
16. Plan je parkeeropties
Plan je reis rond gratis parkeerplekken. In veel steden is parkeren op zon- en feestdagen gratis en ook ‘s avonds kun je vaak gratis terecht. Op websites zoals www.prettigparkeren.nl vind je de voordeligste parkeeropties.
17. Parkeerapps
Gebruik parkeerapps zoals Mobypark en Parkbee om parkeerplekken van particulieren en bedrijven te huren. Zo parkeer je vaak op hele centrale plekken voor een voordelig tarief.
Goedkoop verzekeren
18. Hoger eigen risico
Verhoog je eigen risico om je maandelijkse premie te verlagen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Wel betaal je met een hoger eigen risico natuurlijk zelf een hoger bedrag bij schade.
19. Kies de juiste dekking
Zorg ervoor dat je de juiste dekking kiest voor de leeftijd en waarde van je auto. Een richtlijn? Kies voor auto’s van 0-6 jaar een all risk verzekering en voor auto’s van 6-10 jaar een WA beperkt casco verzekering. Voor auto’s ouder dan 10 jaar is alleen een WA-verzekering vaak voldoende.
20. Claim geen kleine schades
Heb je schade, maar zijn de reparatiekosten laag? Overweeg dan om deze zelf te betalen en de schade niet te claimen bij je verzekeraar. Zo behoud je je schadevrije jaren, en de daarbij horende korting op je autoverzekering. Dit kan een flink verschil maken in je premie.
21. Check dubbele verzekeringen
Controleer of je niet dubbel verzekerd bent voor bepaalde risico’s. Als je bijvoorbeeld al een rechtsbijstandverzekering hebt met verkeersdekking, hoef je deze niet apart af te sluiten bij je autoverzekering.
22. Vergelijk verzekeringen
Gebruik vergelijkingswebsites zoals Overstappen.nl om de beste en goedkoopste autoverzekeringen te vinden. Met onze vergelijker geven we je een compleet overzicht van verschillende aanbieders, hun tarieven en dekkingen, zodat je gemakkelijk de beste keuze kunt maken.
Benieuwd welke autoverzekering voor jou het voordeligst is? Maak direct een
vergelijking!
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.